La Garriga

 

La Garriga és Termalisme, modernisme i natura. Els tres elements componen un entorn equilibrat, on els més petits detalls conviden a l’esbarjo i a la placidesa.

Un clima suau, temperat i sec i la localització geogràfica entre els Cingles de Bertí i el Montseny, fan de la Garriga un lloc privilegiat i singular.

La vil·la actual és fruit de la transformació urbanística que va conèixer la població a mitjan del segle XIX fins a esdevenir un dels centres de lleure i termalisme de la burgesia catalana.

Les seves aigües termals ja eren conegudes abans de la nostra era i també els romans se’n van servir. La primera explotació moderna de les aigües és del 1840, amb el balneari Blancafort.

El modernisme, sobretot d’estiueig juntament amb el noucentisme i l’eclecticisme, deixa una empremta importat al municipi amb uns 220 elements arquitectònics catalogats, entre els quals destaca l’Illa Raspall, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), o les impressionants cases a l’entorn del Passeig.

INFORMACIÓ:

CENTRE DE VISITANTS
Punt d’informació Parc natural del Montseny
Ctra. Nova, 46
08530 La Garriga
Tel. 610 47 78 23/ 931 137 031
info@visitalagarriga.cat
www.visitalagarriga.cat
Dissabtes diumenges i festius de 10 a 14h

CAN RASPALL
Àrea de Turisme
Carrer Banys, 38-40 Edifici Raspall
08530 La Garriga
Tel 938 60 58 47
turisme@ajlagarriga.cat
www.lagarriga.cat
Dies laborables de 9 a 13h


5 COSES QUE NO ET POTS PERDRE DE LA GARRIGA

El passeig
El refugi antiaeri
El pou calent
L’Illa Raspall
La vil·la romana

 

EL PASSEIG

El Passeig, de més d’un quilòmetre de llarg, obert al 1878, dóna entrada a un entorn senyorial, amb mostres importants d’arquitectura modernista. Un lloc mols agradable de passejar i gaudir de l’entorn.

EL REFUGI ANTIAERI

El Refugi Antiaeri, de l’estació de la Garriga és un dels 3 refugis que es construïren al poble l’any 1938, i l’únic que es conserva. Està excavat directament a la roca granítica i compta amb una galeria principal, sinuosa prop de les entrades i recta en el seu tram central.

EL POU CALENT

El Pou Calent, es troba situat al centre del poble i la seva aigua compte amb els beneficis de l’aigua mineromedicinal.

L’ILLA RASPALL

L’illa Raspall és un conjunt de quatre cases d’estil modernista conegudes amb els noms de Torre Iris, la Bombonera, can Barraquer i can Barbey. Es tracta d’un conjunt únic a Catalunya, l’excepcionalitat recau en el fet que les Quatre cases són del mateix autor, Manuel Joaquim Raspall. També es troba al municipi la casa materna de l’arquitecte, Can Raspall.

LA VIL·LA ROMANA

La Vil·la Romana de Can Terrers, fou una explotació agrària que es dedicaren, principalment a la producció i al comerç d’oli i del vi. Construïda aI segle I a C, va gaudir d’una gran prosperitat, actualment es troben envoltades de boscos i conreu. La part visible de la vila és l’edifici dels banys destinats a l’ús dels propietaris de la vila.